Грижа за бельото

Как да се грижим за бельото си

Вие току що сте си купили прекрасно ново бельо и искате да го запазите възможно най-дълго време в добро състояние. С подходящите грижи и следвайки нашите съвети, можете да удължите живота на вашата нова придобивка.

Бельото е деликатна част от нашето облекло и тъй като то е един вид нашата „втора кожа“, грижата за него е от особена важност. Повечето хора бързат да изрежат етикетите от сутиена или бикините си – дали защото с тях не изглежда секси, или защото просто са дразнещи. Но ние ви съветваме, преди да ги изхвърлите завинаги, прочетете инструкциите за пране и поддръжка.

Също така можете да поискате съвет от консултантите в магазина, как да се грижите за бельото, което си купувате от тях. Най-честият съвет, който ще получите, е да перете бельото на ръка, независимо от материала, защото това е най-щадящият метод, но все пак погледнете инструкцията от производителя. Ще откриете, че някои тъкани могат да устоят на машинно пране, което от своя страна спестява от Вашето време.

 

Грижа за бельото - стъпка 1
Стъпка 1 – грижа за бельото

 Изперете новото си бельо, преди да го облечете за пръв път. От хигиенна гледна точка, а и да се премахнат потенциални остатъци от химическо третиране, е добре да изперете новото бельо.

 

Грижа за бельото - стъпка 2
Стъпка 2 – грижа за бельото

Накиснете дрехите за не повече от 1/2 час в лек перилен препарат. В зависимост от това къде живеете, марките и типовете препарати могат да се различават, но изберете този, който лесно се разтваря. Смесете препарата с вода, преди да поставите бельото. Уверете се, че прахът се е разтворил или може да се окажете с петна по сутиена или бикините.

Грижа за бельото - стъпка 3
Стъпка 3 – грижа за бельото

Не смесвайте цветното с бялото бельо. Да, това е основно правило, но се оказва, че все още го правим, когато ни домързи – накисваме всичкото си бельо наведнъж и после се ядосваме, когато чисто бялата ни дантела е придобила античен ръждив цвят.

Грижа за бельото - стъпка 4
Стъпка 4 – грижа за бельото

Преди пране премахнете всякакви катарами и други метални елементи, които могат при съприкосновение с вода да отделят ръжда или друго оцветяване.

Грижа за бельото - стъпка 5
Стъпка 5 – грижа за бельото

Изперете внимателно подплънките. Обърнете внимание на областите, в които най-много се потите. Уверете се, че сте ги изпрали добре или може да си причините някои неприятни обриви следващия път, когато носите сутиена си.

Грижа за бельото - стъпка 6
Стъпка 6 – грижа за бельото

Не изтисквайте с извиване сутиена или подплънките при пране, тъй като това ще деформира формата. Просто ги притиснете внимателно. Сложете чашката на сутиена в средата на една длан и използвайте юмрука си от другата ръка, за да я притиснете, това ще оттече водата, без да смачка чашките.

 

Грижа за бельото - стъпка 7
Стъпка 7 – грижа за бельото

Изплакнете добре перилния препарат! Това е нещо, на което повечето хора не обръщат внимание. Прахът отслабва влакната на материала и като не се изплакне добре, ускорява ерозията. В следващия момент ще забележите, че любимият ви секси дантелен сутиен не е толкова стегнат, както преди.

 

Грижа за бельото - стъпка 8
Стъпка 8 – грижа за бельото

Прострете бельото без да го защипвате със щипки, ако е възможно. Ако все пак трябва да се използват щипки, то внимателно защипете за презрамките или през средата. Не е препоръчително да защипвате за чашката, за да не получите нежелан отпечатък от щипка.

 

Грижа за бельото - стъпка 9
Стъпка 9 – грижа за бельото

Използвайте торбички за бельо, ако се налага да сушите вашите бикини или сутиен в сушилня за дрехи.

Грижа за бельото - стъпка 10
Стъпка 10 – грижа за бельото

Съхраняването на сутиените в оригиналната им форма е най-добрият начин за запазване на формата. Ако ги сгъваш или мачкаш, вероятно ще унищожиш формата на сутиена.

 

Използвани са материали от https://www.wikihow.com